FÖR - Föreningen Östra Realare

Föreningen Östra Realare

Föreningen Östra Realare (FÖR) är en förening för dig som varit elev vid Östra Reals gymnasium eller tjänstgjort i skolan. Föreningen har funnits sedan 1940-talet och för vidare traditionerna från skolorna på Karlavägen 79; (Östermalms gymnasium, Högre allmänna Läroverket å Östermalm och Högre Realläroverket å Östermalm). FÖR:s målsättning är att bevara samhörigheten med elever, lärare och skolan.

Skolan invigdes 1911 av kung Gustav V. Mycket har således hänt under de dryga 100 år som det bedrivits utbildningsverksamhet i Östra Real. Om väggarna kunde tala så skulle det finnas mycket att lyssna till, och genom att vara medlem i föreningen får du möjlighet att ta del av historien genom att träffa nuvarande medlemmar, lyssna till föredrag och läsa föreningens tidning.  Vidare är FÖR gärna medarrangör vid jubileumsträffar. FÖR ger naturligtvis goda möjligheter till nya kontakter och vår förhoppning är att framöver skapa ett forum med mentorer för dig som är på väg ut i arbetslivet.  

Två träffar på skolan varje år

FÖR arrangerar årligen två möten, där du typiskt får möjlighet att höra tidigare elevers berättelser om sin skoltid och vart livets resa har fört dem. Vid vårmötet den 28 maj 2015 berättade Hans Christian Cars, student 1958, förutom skolminnen om hur han 1965 hämtade upp sin blivande hustru Isolde i Östeuropa med ett sportflygplan.. Tidigare har vi bl a hört: Dag Sebastian Ahlander, diplomat och författare; Mikael Odenberg, GD Svenska Kraftnät och tidigare försvarsminister; Sven Hagströmer, känd entreprenör och finansman; Ulf Adelsohn, f.d. partiledare och kommunikationsminister.

Tidningen Vi Östra Realare

Föreningen ger ut en tidning som numera kommer med två nummer per år. Innehållet blandar information från förr med vad som händer just nu. Till exempel finns artiklar runt skolans musikaler, pågående projekt, och bidrag från såväl unga som äldre tidigare elever. Tidningen är mycket uppskattad av medlemmarna visar bland annat en nyligen genomförd medlemsundersökning. 

FÖR i sociala medier

Ett projekt som hösten 2014 genomförts av elever på linjen entreprenörskap har mynnat ut i att föreningen nu har en egen grupp på Facebook och att det dessutom finns en Facebook-grupp för tidigare elever på Östra Real. Det arbete som projektgruppen gjort har lett till att det i gruppen Föreningen Östra Realare finns ca 170 och i gruppen Östra Reals Alumniförening närmare 700 vänner. FÖR har även en grupp på LinkedIn.  Som du säkert uppmärksammat finns i skolans trapphus bilder på tidigare elever som på olika sätt har blivit bemärkta efter sin skoltid - Wall of Fame. FÖR har bidragit med förslag på berömdheter som kanske inte i dag är lika kända som de yngre som också pryder väggarna i trapphuset. Tanken är att denna vägg successivt ska kompletteras med nya namn. Facebooksidan skapar också en kontaktyta till Föreningen Östra Realare och därmed en naturlig väg för att bli medlem i föreningen. Styrelsen i FÖR har på olika sätt diskuterat hur vi på ett naturligt sätt ska lyckas attrahera fler medlemmar. Elevernas projekt är ett sätt. Du kan gå in på Facebook och gilla sidan och även komma med kommentarer. Adressen är www.facebook.com/foreningenostrarealare. Alumniföreningens adress är www.facebook.com/ostrareals.alumniforening

Give-aways

Det kan vara bra för dig att känna till att FÖR säljer kavajnålar och manschettknappar med Östra Reals logotyp: Nålarna kostar 30 kr och manschettknapparna finns i olika utföranden: guld mot blå botten eller silver mot blå botten. Guld kostar 450 kr/par och silver kostar 395 kr/par.  Kan vara trevligt att önska som exempelvis studentpresent. För mer information kontakta föreningen på mejladressen nedan. 

Vår förhoppning är att föreningen kan bidra till att bevara Dina skolminnen och umgås i gamla kamraters sällskap. Föreningen är helt ideell och vi hoppas att Du vill stifta närmare bekantskap med den. Hör av Dig om du önskar veta mer eller vill vara med oss som medlem 

Kontakt

Vill du ha kontakt med föreningen eller bli medlem så skickar du ett mejl till
ostrarealare@outlook.com. Vill du bli medlem betalat du in 200 kronor i årsavgift till föreningens bankgiro 733-8403 och anger i ditt mejl dina kontaktuppgifter och avgångsår från skolan.

Vill du kontakta någon i styrelsen: 

Thomas Carter, ordförande -  thomas.wilfred.carter@gmail.com 

Claes Björkman , skattmästare - scandicave@tele2.se

Lena Grenander - sekreterare -  legre01@gmail.com

Dela:
Kategorier: