Otto - i dag på KTH (N-estet bild)

Vad gör du nu?
I dagsläget går jag mitt sista år på KTH, där jag pluggar till civilingenjör inom mark- och vattenteknik. Det kan lättast kanske förstås som miljöingenjör, fast mest utomhus. Jag kommer kunna jobba med alla möjliga saker som har med mark och vatten att göra. Bland annat siktar jag på att vara en del av ett team hos Läkare utan Gränser som åker ut i katastrofsituationer runt om i världen och ser till att sjukhus och flyktingläger har fungerande lösningar för vatten och sanitet.
Varför valde du natur-estet?
I nian hade jag en stark känsla av att jag ville göra något estetiskt. Men samtidigt visste jag att det är svårt att klara sig på att jobba som konstnär eller musiker. Och eftersom jag var bra på NO och matte i grundskolan tänkte jag att natur-estet med bild-profil skulle passa mig bra, helt enkelt för att bredda mina valmöjligheter senare. Jag skulle kunna plugga vad som helst på universitetet i princip, men samtidigt ha en chans för att gå mot konsten om jag kände för det senare!
Vad har du med dig från den utbildningen som du har nytta/glädje av i dag?
På KTH lär vi oss problemlösning. På flera sätt handlar det om ett generellt tankesätt som gör att jag tror att vi blir bra på att se, förstå och lösa problem i allmänhet. Men samtidigt märker jag att det är många som kanske mest tänker inom ramarna för något tekniskt, eller har svårt att föreställa sig till exempel strukturer i 3D och hur de hänger ihop. Jag tror att min delvis estetiska bakgrund hjälper mig enormt mycket när det gäller att förstå vad som händer i marken eller vattnet, vilket är vad jag pluggar, jämfört med mina klasskamrater som inte har den bakgrunden. De har ofta svårt att visualisera och förstå strukturer som vi inte riktigt kan se framför oss. Jag tror det också handlar om att jag har råkat lära mig att tänka i några extra banor eftersom jag ritat och skrivit mycket i gymnasiet.
       Men det handlar också om livet. Jag är övertygad om att mitt liv är roligare efter ha gått något delvis estetiskt i gymnasiet, jag känner mig mycket säkrare i alla situationer där jag behöver rita eller skriva, har fått chansen att spela teater, sjunger i kör och har lärt mig blåsa glas. Natur-estetlinjen har helt enkelt bidragit till att ge mig bättre förutsättningar för att göra kul saker.

Dela: